Amerika’da e-ticaret, özellikle Covid-19 pandemisinin etkisi ile yükselen bir ivme sergiliyor. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre, Amerika’da toplam e-ticaret satışları son 10 yıldır istikrarlı bir şekilde artıyor. Amerika’da e-ticaret ekosistemi, son 1 yıl içinde önemli bir büyüme kaydetti. 2020 yılında ABD e-ticaret satışları, bir önceki yola göre yüzde 31,7 oranında bir artışla 759,4 milyar dolara ulaştı. 2019 yılında Amerika’da e-ticaret satışları 576,5 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.
ABD'de son 10 yıl için en hızlı e-ticaret büyüme oranı, 2011 yılında yüzde 17,8 olarak gerçekleşmişti. 2020 yılındaki e-ticaret büyümesi, ülkenin en yüksek e-ticaret büyüme oranı oldu ve 2011’de e-ticaret büyümesi rakamını neredeyse ikiye katladı. Ayrıca, 9 yıl içinde ABD'deki yıllık e-ticaret satışları yaklaşık 4 kat arttı.
Son rakamlara göre, ABD'de toplam e-ticaret satışları 2021 yılının ilk çeyreğinde 215 milyar dolara ulaştı. Bu, 2019 yılının ilk çeyreğine göre yüzde 7,7’lik bir artışı gösteriyor ve yıldan yıla yüzde 16,8'lik bir artışa işaret ediyor.
Amerika’da e-ticaret, birçok ülkenin e-ticaret pazarını katlamış durumda! Bunda global online pazaryerlerinin önemli bir katkısı bulunuyor. Amerika’da en büyük online pazaryeri Amazon’dur. Amazon’un 2020 yılındaki toplam satışları 386,1 milyar dolara ulaştı. Bu rakam, 2019 yılına göre yüzde 38'lik bir artışa işaret ediyor. Ancak eBay ve Walmart da her geçen yıl gücünü artırıyor. ABD'nin en büyük ikinci e-ticaret şirketi Walmart’ta ise, 2020 yılının dördüncü çeyreğinde e-ticaret satışları yaklaşık yüzde 70 oranında arttı. Ekosistemde diğer başka niş oyuncular da var!
Amazon, eBay ve Etsy gibi global online pazaryerlerinin anavatanı olan ABD, teknolojide de dünyaya liderlik ediyor. Yaklaşık 330 milyonluk nüfusu ile e-ticarette büyük bir büyüme potansiyeline sahip Amerika’da en popüler online pazaryerleri şunlardır:
Amerika’da e-ticaret her geçen yıl büyüyor. Online tüketicilerin tercih ettiği popüler ürün kategorileri arasında moda ve elektronik ürünler başı çekiyor. Medya, oyuncak ve kişisel bakım ürünleri de online alışveriş popüler segmentler arasında yer alıyor. Amerika’ya e-ihracat yapmak isteyen firmaların öncelikle bu ürün kategorilerine odaklanması çeşitli fırsatlar sağlayacaktır.
Geleneksel ihracatta bir pazarda müşteri bulmak için reklam vermek ya da fuarlara katılmak gerekiyordu. Ayrıca, bu faaliyetler ile sınırlı sayıda müşteriye ulaşılabiliyordu. E-ihracat, şirketleri bu tür maliyetlerden ve zorluklardan kurtardı. İnternet üzerinden yapılan dijital pazarlama süreçleri sayesinde hedef kitledeki müşterilere daha kısa sürede ulaşılabiliyor. E-ticaret ya da e-ihracat sitesi ya da online pazaryerleri aracılığı ile hedef pazarda yüksek kâr elde edilebiliyor. Amerika’ya e-ihracat veya mikro ihracat ile ürün satmak isteyen şirketler, öncelikle Amazon gibi global pazaryerlerini tercih ediyor. Özel e-ticaret sitesi ile Amerika’ya satış yapan firmalar da bulunuyor. PTS gibi ekspres teslimat firmaları aracılığı ile Amerika’ya e-ihracatta gümrük işlemleri kolaylıkla yapılabiliyor.
Amerika’ya mikro ihracat yapan firmaların sayısı da giderek artıyor. Mikro ihracat kapsamında 300 kilogram ağırlığı, 15 bin avro değeri geçmeyen ürünler Amerika’ya gönderilebiliyor. Sadece Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile Amerika’ya mikro ihracat yapılabilir. ETGB düzenlemeye yetkili PTS gibi ekspres firmaları aracılığı ile Amerika’nın birçok eyaletindeki online tüketicilere mikro ihracat siparişleri gönderilebilir. Her gönderide KDV iadesi uygulanması, Amerika’ya e-ihracatı daha cazip hale getiriyor.
Amerika’ya E-İhracatta Gümrük Süreçleri
Amerika’ya e-ihracat yapmak isteyen firmalar, bazı gümrük avantajlarından faydalanabiliyor. Amerika’ya gönderilen ve değeri 800 doları aşmayan ürünler gümrük vergisinden muaf tutuluyor. Yani ABD’de gümrük muafiyet sınırı 800 dolardır. Bu sınırı aşan ürünlerde yüzde 15’e ulaşan oranlarda gümrük vergisi uygulanır. Amerika’da KDV oranı yüzde 8,18’dir.
Amerika’ya e-ihracat için gümrük süreçleri, PTS gibi ekspres teslimat firmaları tarafından yürütülüyor. ETGB ile lojistik süreçleri üstlenen ekspres firmaları, gümrük ve lojistik işlemlerini e-ihracat firması adına yürütüyor. Bu sebeple e-ihracat için PTS gibi lisanslı ve yetkili firmalarla çalışmak gerekir. Amerika’ya e-ihracat yapmak için evrak, belge ve diğer prosedürler taşıyıcı firma takip eder. E-ihracat firması, operatör firmanın talep ettiği belgeleri ve bilgileri temin etmelidir. Amerika’ya e-ihracat için gerekli temel belgeler, Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB), e-ihracat faturası ve yurt dışı satış için gerekli belgelerdir.
Amerika’ya E-İhracatta Lojistik Süreçleri
Lojistik, e-ihracatın en önemli başlıklarından biridir. Hızlı teslimata önem veren Amerikalı online tüketiciler, hızlı teslimat hizmeti aldıkları e-ihracat firmalarından tekrar sipariş verme eğilimindedir. Bu sebeple e-ihracat ve mikro ihracat uzmanı ekspres kargo firmaları ile çalışmak önemlidir. E-ihracat sitesinde ya da online pazaryeri mağazasında teslimat bilgilendirmelerine ve sürelerine önem verilmeli, lojistik süreçler iyi takip edilmelidir.
E-ihracatta iade, firmalar için handikaplardan biridir. Teslim edilen siparişin iadesinin alınması ek maliyetler anlamına gelir. Amerika’ya e-ihracatta gönderi ücretleri 10 ila 15 dolar bandındadır. Alıcı ürünü beğenmezse ya da yanlış bir sipariş verdiğini fark ederse iade etmek isteyecektir. Bu aşamada “tersine lojistik” süreci başlar. Amerika’ya e-ihracatta tersine lojistik, çok maliyetli olabilir.
PTS, e-ihracat teslimatları ve iadeleri için iade yönetimi hizmetleri veriyor. Teslim edilemeyen ya da alıcısı tarafından kabul edilemeyen ürünlerin tekrar Türkiye’ye getirilmesini sağlıyor. Yurt dışında iade ürün kabulü ve kontrolü, dokümantasyon süreçleri, çıkış ve varış gümrük işlemleri ve gerektiğinde imha işlemleri için PTS’in iade yönetimi hizmetini kullanabilirsiniz.
Amerika’ya e-ihracatta fulfillment hizmetleri de kullanılabilir. Lojistik süreçler için mantıklı bir tercih olan fulfillment ile ürünler bir depoda paketlenir ve uygun maliyetlerle nihai tüketiciye teslim edilir.
PTS, Amerika pazarında fulfillment hizmetleri de sağlıyor. Yurt dışında depolama, ambalajlama ve yeniden dağıtım gibi ihtiyaçlarınıza özel çözümler sunuyor. Teslim edilemeyen gönderilerin yeni alıcılara yönlendirilmesi, stokların yurt dışında depolanması, farklı siparişlerin bir noktada birleştirilip teslime hazır hale getirilmesi gibi ihtiyaçlar için PTS fulfillment hizmeti kullanılabilir. Böylece Amerika’da e-ihracat için önemli bir rekabet avantajı elde edilebilir.