Barkod Nedir?
Barkod, temelde ürün tanımlayıcı bir koddur. Tüm dünyada kullanılır. Sekiz ila 13 rakamdan oluşan barkod, ticari ürün tanımlamalarında kullanılan “GTIN” yani “Global Ticari Ürün Numarası” olarak da bilinir. Ürünlerin veritabanlarındaki bilgilerine erişimi sağlayan barkod, her ürün için benzersiz bir koddur. Örneğin; benzer ya da aynı özelliklerde, farklı renklerde ürünlerin bile GTIN numaraları farklı olmalıdır.
Dünya çapında yaygın olarak kullanılan barkod sistemleri şunlardır: Global Trade Item Number (GTIN), European Article Number (EAN) ya da Universal Product Code (UPC). Global Standart 1 (GS1), küresel çapta kullanılan bir barkod sistemidir. GS1 Türkiye, uluslararası GS1 organizasyonunun üye organizasyonudur. GS1 Sistemi'nin Türkiye'deki tek temsilcisi ve uygulayıcısıdır. Türkiye'deki üretici, dağıtıcı ve satıcı firmaların GS1 standartlarını uygulamasını sağlar. Google, 2017 yılından itibaren alışveriş reklamlarında GTIN kodunu zorunlu tutmaya başlamıştır. Böylece Google, satıcının ne sattığını anlayabilmektedir.
Barkodun Önemi Nedir?
Barkod, online pazaryerlerinde satış yapmak isteyen satıcılar için önem arz etmektedir. Pazaryerlerinde satış için barkodlar resmi olmalıdır. Barkod resmi değilse pazaryerlerinde ürün listeleme yapıldığında aynı barkod başka bir satıcının farklı bir ürüne kayıtlı olabilir. Bu durum, pazaryerinde satıcı açısından olumsuzluk doğurur. Listelenmek istenen ürünün barkodu başka bir ürüne ait olduğu için ürünle ilgili online işlemlerde aksaklıklar yaşanabilir. Ayrıca, barkod tabanlı ya da katalog sistemi ile hizmet veren online pazaryerlerinde daha büyük sorunlara yol açabilir. Yanlış ürünün satışa çıkması ya da ürün ile ilgili veri hataları ortaya çıkabilir. Böylece müşteri memnuniyeti açısından satıcı olumsuz etkilenirken, pazaryerlerinde mağaza puanını düşürecektir. E-ticaret devi Amazon’da doğru barkodlama büyük önem arz etmektedir.
Barkod Muafiyeti Nedir?
Barkod muafiyeti, Amazon barkod sisteminde kullanılan ve satıcılara kolaylık sağlayan bir hizmettir. Barkod muafiyetinin amacı; uluslararası barkoda sahip olmayan ürünler için Amazon’un yardımcı olmasını sağlamaktır. Amazon barkod muafiyetinde Amazon’a kayıtlı bir marka kullanılabilir. Bu sistem sayesinde kayıtlı marka ile barkod muafiyeti istenen kategorilerdeki ürünler barkoda gerek kalmadan mağazaya yüklenerek, listelenebilir. Barkod muafiyetinden yararlanabilmek için Amazon’a kayıtlı marka olması zorunluluğu yoktur.
Amazon Barkod Sistemi
Amazon, dünya çapında e-ticaret satışları yapan dev bir pazaryeridir. Amazon’da ürün listelemek için bir takım prosedürlerin yerine getirilmesi gerekir. Küresel rekabetin yoğun olduğu bu dev pazaryerinde ürün listelemek için öncelikle Global Trade Item Number (GTIN), European Article Number (EAN) ya da Universal Product Code (UPC) gibi barkod sistemleri ile ürün yüklemek gerekir. Bu sistemlerde kullanılan barkodlar sayesinde Amazon’un barkod sistemi, yüklenen ürünün özgün ve farklı bir ürün olduğu anlayabilir. Bu sistem, özellikle kişisel markalar (private label) ile ürün satışı yapan satıcılar için önemlidir. Çünkü özel bir barkod ile ürün yüklenmezse kişisel marka olarak satış yapılamaz.
Amazon Barkod Muafiyeti Nedir?
Amazon’da satış yapmak, birçok satıcı için önemli bir hedeftir. Bu dev pazaryerinde özel markalı ya da el yapımı ürün satmak için, özel bir barkod alınmalıdır. Satıcılar ya da markalar, bazı durumlarda Amazon barkod muafiyeti talep edebilir. Örneğin; GTIN’i olmayan ürünler, satıcı marka tarafından üretilen ancak barkodu olmayan ürünler, GTIN’i olmayan ürün parçaları ya da birden fazla ürün içerek paketler satılacaksa GTIN muafiyeti başvurusu yapmak gerekir.
Amazon Barkod Muafiyeti Başvurusu Nasıl Yapılır?
Amazon’da barkod muafiyet başvurusu öncesi Amazon katalogunda ürünün olup olmadığını kontrol etmek gerekir. Ürün, katalogda başka bir ürün ile eşleşiyorsa başvuru GTIN olmadan, ürün ayrıntıları sayfasına eklenebilir. Ürün, katalogdaki bir ürün ile eşleşmiyorsa barkod muafiyeti talep etmek ve ardından ürünü eklemek gerekir.
Amazon barkod muafiyeti başvuru işlemleri şöyledir:
Bu aşamaların ardından barkod muafiyeti için yapılan başvurunun uygun olup olmadığı “uygunluğu kontrol et” alanında kontrol edilebilir. Barkod muafiyeti için uygunluk verilmemişse bu aşamadan sonra herhangi bir işlem yapılamaz. Ürün ya da paket barkod muafiyeti için uygun ise “Kanıt gönderme” adımına geçilir. Kanıt gönderme, fotoğraf gönderme anlamındadır. “Devam et” butonuna basıldığında ürün fotoğraflarını yükleme penceresi açılır. Ürün fotoğraflarının yüklenmesinin ardından Amazon barkod muafiyeti başvurusu tamamlanmış olur. Amazon, 48 saat içinde talebin durumu ile ilgili e-posta gönderir. Talebin durumu “vaka günlüğü” alanından da kontrol edilebilir.
Barkod Muafiyeti Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Barkod sistemi, e-ticaret ve e-ihracat yapmak isteyen satıcılar için maliyetli gibi görünse de birçok sisteme entegre olmak için gerekli ve kolaylık sağlayan bir sistemdir.