E-İhracat Nedir?
E-ihracat, yurt dışına herhangi bir ürün ya da hizmet satışını ifade eden ihracat modelidir. E-ihracat nedir sorusunun cevabı kısaca, “e-ticaret yolu ile satılan ürün ya da hizmetlerin, mikro ihracat kuralları çerçevesinde, E-Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) ile yurt dışındaki müşteriye gönderilmesi” şeklindedir. Başka bir ifade ile e-ihracat; e-ticaret, mikro ihracat ve yurt dışındaki online müşterinin kesişim noktasıdır. “Geleneksel ihracatın elektronik destekli hali” olarak da tanımlanabilir. Mikro ihracat ise, e-ihracatın daha kolay metodudur.
Ürün ya da hizmetlerin e-ticaret sitesi ya da online pazaryerleri ile yurt dışındaki online tüketiciye satma işlemini içeren bu ihracat türü, uluslararası taşımacılık sektörünün gelişmesini sağlamıştır. PTS Worldwide Express gibi e-ihracat uzmanı, yetkili ekspres kargo şirketleri, dünyanın dört bir yanına e-ihracat aracılığı ile ürün satan firmaların sipariş teslimatlarını üstlenmektedir.
E-İhracat Nasıl Yapılır?
E-ihracat, pazaryerleri ya da e-ticaret siteleri aracılığı ile yapılır. Bunun için öncelikle hedef pazardaki e-ihracat sitelerinde ürün listelemek gerekir. Amazon gibi global bir pazaryerinde ürün listelemek, e-ihracatın ilk adımı olabilir. Daha sonra dijital pazarlama yöntemleri kullanılarak ürünün hedef pazardaki online tüketicilere satılması hedeflenmelidir. Listelenen ürünlerin satışının ardından e-ihracat uzmanı PTS gibi yetkili teslimat şirketi ile anlaşma yapmak gerekir. Satışı yapılan ürün, yetkili e-ihracat kargo firması tarafından mikro ihracat kuralları çerçevesinde ETGB ile yurt dışındaki tüketiciye gönderilir.
E-İhracat Avantajları Nelerdir?
E-ihracat, geleneksel ihracattaki prosedürlere gerek kalmadan yurt dışına satış yapmayı sağlar. Bu özelliği sebebiyle birçok avantaj barındırır. Lojistik operasyonlardaki prosedürlere ve maliyetlere gerek kalmadan ihracat yapmaya olanak tanır. Örneğin; İngiltere’de bir şirket ya da personel olmadan bu ülkedeki bir tüketiciye ürün satılabilir.
E-ihracatın avantajlarından bazıları şöyle sıralanabilir;
- E-ihracat ile satılan ürünler, B2C iş modeli ile doğrudan son tüketiciye ya da klasik ihracatta olduğu gibi B2B yani firmadan firmaya gönderilebilir.
- E-ihracatta birçok ülkede KDV muafiyeti vardır. Bu sebeple KDV iadesi alınabilir.
- Klasik ihracattaki maliyetlere, konşimento prosedürlerine ve yatırımlara gerek olmadan yurt dışına satış yapılabilir.
- E-ihracatta ödemeler döviz cinsinden alınır; bu sebeple kur dalgalanmalarından etkilenmeden kâr etmek mümkündür. Ayrıca, kur farkı sebebiyle beklenenden fazla kâr elde edilebilir.
- E-ihracatta hem ağırlık hem de değer olarak küçük ürünler gönderildiği için sevkiyat zararları karşılanabilir seviyededir.
- E-ihracat ile gönderilen ürünler için -bazı ürünler dışında- CE belgesi yeterli olur; özel bir sertifika gerekmez.
E-İhracat Dezavantajları Nelerdir?
E-ihracat, birçok avantajına rağmen dezavantajlar da barındırır. Örneğin; belli sınırlar içinde ürün satışı yapılabilir. Bu sebeple büyük çaplı ihracat hedefleri için ideal değildir.
E-ihracatın dezavantajlarından bazıları şunlardır;
- E-ihracatta ödeme almak için online ödeme sistemleri kullanılmalıdır. PayPal gibi bazı ödeme sistemlerindeki engeller sebebiyle ödeme konusunda zorluklar yaşanabilir.
- E-ihracatta iade ve değişim prosedürleri karmaşık ve maliyetlidir. Doğrudan son kullanıcılara satış yapıldığı için iade ve değişim talepleri ile satıcı ilgilenmek zorunda kalabilir.
- Farklı ülkelere e-ihracat yapılıyorsa her ülkenin standartları, vergileri, etiketleme ve ambalajlama prosedürleri farklı olabilir. Bu sebeple farklı ülkeler için farklı prosedürlere göre değişiklik yapmak gerekebilir.
- E-ihracat süreçlerinin çok iyi yönetilmesi ve takip edilmesi gerekir. Bu süreç zaman alır ve maliyetli olabilir.
- Yurt içindeki online operasyonlardan farklı olarak daha fazla sorumluluk gerektirir.
- Müşteri ilişkilerini yönetmek zordur; taleplere her zaman hızlı cevap verilemeyebilir.
- Lojistik süreçleri bazen çok karmaşık bir hal alabilir.
E-İhracat Faturası Nasıl Hazırlanır?
E-ihracat ile yurt dışına satılan ve mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderilecek ürünler için E-Arşiv Fatura veya Maliye Onaylı Fatura düzenlenmesi gerekir.
E-ihracat faturasında bulunması zorunlu olan bilgiler şunlardır;
- Gönderici firmanın tam unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası
- Alıcı firmanın tam unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası
- İmza ve kaşe
- Fatura tarihi
- Fatura numarası
- Fatura tipi
- Düzenlenme tarihi ve zamanı
- Gönderinin teslim şekli (DAP gibi)
- Ürünün menşei (Ürünlerin menşei farklı ülkeler ise her ürün için ayrı ayrı belirtilmeli)
E-İhracat Faturası Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
E-ihracat faturasında zorunlu olan bilgiler ile birlikte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da şunlardır;
- Adres bilgilerinde ülke adı mutlaka belirtilmelidir.
- Sisteme entegre imza ve kaşe yoksa fatura çıktısı üzerine ıslak imza ve kaşe iletilmesi zorunludur.
- Faturanın logo kısmında e-fatura yazıp, senaryo kısmında e-arşiv fatura yazılması halinde de fatura kabul edilecektir.
- Navlun ve sigorta gönderici tarafından ödendiyse faturada ayrı ayrı kalemlerde belirtilmelidir.
- Faturada “gümrükleme hizmet bedeli” gibi ek kalem yazılamaz; sadece eşya bedeli, navlun, sigorta, banka komisyonu ile paketleme bedelleri yazılabilir.
- Faturada GTIP ve menşei bilgileri ile birlikte Türkçe tanımı da mutlaka belirtilmelidir.
- İhracat faturalarında KDV eklenmemelidir.
- Gönderi ile birlikte verilecek resmi fatura ile proforma faturanın değer ve içerikleri uyumlu olmalıdır.
- E-ihracat faturası, çıktısı alındıktan sonra ıslak kaşe ve imzalı olarak teslim edilmelidir.
E-İhracat Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- E-ihracat için şahıs şirketi kurmak yeterlidir. Diğer şirket türleri ile de e-ihracat yapılabilir.
- Dünya genelinde birçok e-ticaret platformu vardır. Bu pazaryerlerinde ürün listeleyerek e-ihracata başlanabilir.
- Global pazaryerleri ya da e-ticaret siteleri, hem ödeme hem de lojistik süreçler için birçok hizmet sunmaktadır.
- E-ihracat, Türkiye sınırları içinde faaliyet gösteren KOBİ’ler başta olmak üzere birçok şirket için fırsatlar barındırır. E-ihracat devlet teşvikleri ve destekleri sayesinde e-ihracat maliyetleri azaltılabilir.
- E-ihracat siteleri için popüler pazaryerleri; Amazon, Etsy, eBay, AliExpress, Joom, Wish, Ozon ve Asos gibi global e-ticaret siteleri örnek olarak verilebilir.
PTS İle E-İhracata Başlayın!
Uluslararası teslimat şirketi PTS Worldwide Express, e-ihracat gönderileriniz için çözümler sunuyor. E-ihracattaki uzmanlığı ile e-ticaret gönderilerinizi tüm dünyadaki müşterilerinize ulaştıran PTS, sektörünün öncü kuruluşudur. PTS ile e-ihracat gönderileri için mikro ihracat kapsamında hızlı gümrükleme ve KDV iadesi imkanı sunulur. API, myPTS ve PTS Connect gibi entegrasyonlar sayesinde anlık veri akışı sağlanır.
E-ihracat yapılan ülkeye göre e-ticaret gönderilerine uygun gümrükleme çözümleri sunan PTS, sektörün en iyi yerel dağıtım firmaları ile güvenli dağıtım modelleri geliştirmiştir. E-ihracata uygun esnek iade çözümleri, yurt dışında depolama, yeniden teslimata hazırlama ya da fulfillment çözümleri gibi hizmetler dışında belirli ülkelerde kapıda ödeme (COD) seçeneği de sunulmaktadır. Zamana ve iş modeline uygun özel tasarlanmış PTS ürünleri için e-ihracat kargo uzmanlarımızla irtibata geçin!
Sizler için hazırladığımız E-İhracat Rehberimizi buradan indirebilirsiniz.
Sizde E-İhracat ile ürünlerinizi sınır ötesine taşırken en uygun fiyatlarla size özel çözümler sunarak işlerinizi kolaylaştırmak için bilgilerinizi bizimle paylaşın!
E-ihracat için gerekli mikro ihracat prosedürlerini “Mikro İhracat Nedir?” başlıklı makalemizden inceleyebilirsiniz!