Fransa, sınır ötesi e-ticaret pazarında da göze çarpan bir paya sahip. Fransız e-ticaret tüketicileri, yurt dışından online alışveriş ile ürün satın almaya eğilimli bir kitledir. Bu eğilim, Avrupalı e-ticaret alıcılarına göre ortalama olarak daha fazla orandadır. Bu sebeple Fransa, Türk e-ihracatçılar için cazip bir pazardır.
Peki, Fransa’da e-ticaret tüketicileri hangi ürünleri tercih ediyor. Fransa’ya e-ihracat nasıl yapılır? Fransa’da e-ihracat lojistik süreçleri nasıldır? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız, sizin için derlediğimiz makalemizi inceleyebilirsiniz.
Fransa’da E-Ticaret
Fransa, yüksek bir internet penetrasyon oranına sahiptir. E-ticaret kullanıcı penetrasyonunun 2024 yılına kadar yüzde 80’lere ulaşması bekleniyor. Bu oran, 2021 yılına göre neredeyse yüzde 8'lik bir artış anlamına geliyor. Fransa’da e-ticaret, toplam perakende satışların yüzde 10'unu oluşturuyor. 2020 yılında Fransa’nın e-ticaret hacmi, yaklaşık 130 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ülkede e-ticaretin giderek güçlenmesindeki en önemli faktörlerden biri de güçlü ve güvenli internet altyapısıdır.
Covid-19 pandemisi sebebiyle her ülkede olduğu gibi Fransa’da da online gözler görülür bir alışverişte artış kaydedildi. Bu dönemde özellikle 65-75 yaş grubundaki e-ticaret kullanıcılarının online alışverişlerinde artış olduğu gözlendi. Pandemide sık sık online alışveriş yapanların oranı da yaklaşık yüzde 30 arttı. Kişi başı ortalama online alışveriş harcaması 900 doları aştı. Fransız online tüketicilerin yaklaşık yüzde 50’si online olarak en az 1 ürün satın aldı.
Fransa’da kredi kartı, hem online hem offline alışverişte popüler ödeme yöntemidir. E-ticaret kullanıcılarının yaklaşık yüzde 60’ı kredi kartlarını tercih ederken, yüzde 25’i e-transfer yöntemlerini kullanıyor. Fransızların sadece yüzde 2’si e-ticaret alışverişlerinde nakit ödeme tercih ediyor.
Fransa’da Popüler E-Ticaret Kategorileri
E-ticarette en popüler kategori olarak moda ve hazır giyim öne çıkıyor. Zira moda, Fransa'daki e-ticaret gelirlerinin yaklaşık yüzde 35’ini oluşturuyor. İkinci sırada yüzde 20’lik oranla oyuncaklar, hobi ve kendin yap kategorisi geliyor. Diğer popüler e-ticaret kategorileri de şöyle sıralanıyor; ev elektroniği ve medya (%19), mobilya ve aletler (%16) ve gıda ve kişisel bakım (%13). Diğer kategoriler de şunlardır; spor ve eğlence ürünleri, kitaplar, bakkaliye ürünleri, ev dekorasyonları…
Fransa’da Sınır Ötesi e-Ticaret
Fransa’da yurt dışından B2C alışveriş giderek daha popüler hale geliyor. Ülkede sınır ötesi online satın almalar artan bir ivme sergiliyor. Fransız online tüketiciler, diğer Avrupa ülkelerindeki online tüketicilere göre sınır ötesi e-ticarete daha fazla yatkındır. Fransa’da online alışveriş yapanların yaklaşık yüzde 40’ı yabancı e-ticaret satıcılarından ürün satsın alıyor. Fransa'da bulunan e-ticaret satıcılarının yaklaşık yüzde 65'i de yurt dışındaki e-ticaret müşterilerinden sipariş alıyor.
Fransa’da Popüler Online Pazaryerleri
Dünya çapında büyük bir ekonomi olan Fransa’da online pazaryerleri de giderek popülaritesini artıyor. Yurt dışı pazarlara açıklamak isteyen firmaların öncelikli olarak odaklandığı e-ticaret pazarlarından biri olan Fransa’da en çok tercih edilen pazaryerlerinden bazıları şunlardır;
Fransa’ya E-İhracat
E-ihracat, birçok avantaj barındıran ihracat türüdür. Mikro ihracat ile benzer süreçler içeren e-ihracatta başarı için yurt dışı siparişlerin gümrük, vergi ve teslimat süreçlerini iyi bilmek gerekiyor. Türk KOBİ’ler başta olmak üzere birçok şirket ve bireysel satıcı için kârlı bir ekosistem olan e-ihracat ile dünyanın birçok ülkesine ürün satışı yapılabilir. Türkiye’de döviz kuru dalgalanmaları sebebiyle ortaya çıkan kur farkından yararlanarak yüksek kâr etmek mümkündür. Dünyada yaklaşık 3 milyar kişinin e-ticaret ile online alışveriş yaptığı düşünüldüğünde e-ihracatın Türk firmaları için nasıl bir potansiyel barındırdığı anlaşılabilir.
Fransa, e-ihracat için cazip bir pazardır. Avrupa’nın en büyük üçüncü e-ticaret pazarı olması, e-ihracatçıların iştahını kabartıyor. Türk işletmeler, e-ihracat ve mikro ihracat aracılığı ile Fransa pazarına adım atabilir. Karmaşık e-ihracat süreçlerinden ve resmi prosedürlerden çekinmeden bir an önce Fransa’daki online tüketicilere odaklanmak gerekiyor. Fransa’ya e-ihracat için öncelikle Amazon ve Zalando gibi popüler online pazaryerlerinden başlanabilir. Pazaryerlerinden ödeme alabilmek için online ödeme sistemlerinden birine entegrasyon yaptırmak gerekir.
Fransa’ya E-İhracat ve Lojistik
Fransa’daki çoğu işletme, lojistik performansı ve dijitalleşme endekslerinde Almanya ve Birleşik Krallık’taki e-ticaret sektörü kadar olmasa da oldukça iyi bir konumdadır. Fransa’ya e-ihracat ve mikro ihracat için PTS gibi Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) düzenlemeye yetkili ekspres kargo şirketleri ile anlaşma yapmak önemlidir. PTS, Fransa’ya e-ihracat siparişleri konusunda uzmandır. Fransa gönderileri, hızlı ve ekonomik teslimat çözümleri ile nihai müşterilere ulaştırılmaktadır. Mikro ihracat kapsamında ağırlığı 300 kilogramı, değeri 15000 avroyu geçmeyen ürünler, sadece ETGB ile Fransa’ya gönderilebilir. ETGB sayesinde ek gümrük maliyeti çıkmaz. Ayrıca, KDV iadesi de alınabilir.