Mikro İhracat Nedir?
Mikro ihracat nedir sorusunda kısaca “mini ihracat” cevabı verilebilir. Mikro ihracat tanımı; “yurtdışı ihracat gönderilerinin yetkilendirilmiş hızlı kargo firmaları tarafından elektronik ortamda yapılabilmesine olanak sağlayan ihracat modeli” olarak yapılabilir. Bu ihracat modeli, yurt dışında küçük ebatlarda ve düşük ağırlıklarda ürün satışını kolaylaştırmaktadır. Klasik ihracattan farklı olarak mikro ihracatta yurt dışında satış yapmak için İhracatçılar Birliği kaydına gerek yoktur. Ayrıca, gümrük müşavirliği hizmetleri veren bir firma ile çalışmak gerekmez. Bu sebeple küçük çaplı ihracat gönderileri için yaygın olarak tercih edilen bir ihracat modelidir.
Mikro ihracat, 300 kilogram ağırlığı ve 15 bin avro değeri geçmeyen, kat-i ve satış amacıyla yapılan (ticari olan), kısıtlaması olmayan ve farklı bir rejimi gerektirmeyen ihracat işlemlerinin, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılmasıdır. Bu sınırlar içindeki bir ürün, sadece yetkili teslimat firmaları tarafından düzenlenen ETGB ile yurt dışındaki bir müşteriye gönderilebilir. Mikro ihracat mevzuatı, binlerce firmanın yurt dışına açılmasını sağlamıştır. Mikro ihracat, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır.
Mikro ihracat kapsamındaki limitli ürünler dışında kapsam dışından kalan ürünler vardır. Tamire, sergiye ya da fuara giden ürünler, ülkeye geri dönecek eşyalar, bedelsiz numuneler ve hediyeler mikro ihracat kapsamı dışındadır. Denetime tabi bazı ilaç ve kimyasal ürünler de mikro ihracat ile yurt dışına gönderilemez.
ETGB Nedir?
ETGB ya da Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi, mikro ihracat için gümrük maliyetlerini ve prosedürlerini minimize eden bir prosedürdür. Peki, ETGB nedir? ETGB, “ürünün pasaportu” niteliğinde bir gümrük beyannamesidir. Mikro ihracat kapsamındaki mikro ihracat gönderileri için gümrük prosedürlerini azaltan ETGB, PTS gibi yetkili ve lisanslı mikro ihracat kargo şirketleri tarafından düzenlenen resmi bir belgedir.
Mikro ihracat kapsamındaki gümrük prosedürlerini ve maliyetlerini azaltmak için kullanılan beyanname sistemidir. ETGB sayesinde geleneksel ihracat prosedürlerinde gerekli olan gümrük müşavirliği hizmetlerine gerek kalmaz. E-Ticaret Gümrük Beyannamesi ile yurt dışına satılan ürünlerin gümrük beyannamesi için aracı bir gümrük firması ile anlaşma yapmak gerekmez. Bu belge sayesinde mikro ihracat yapmak isteyen firmalar ürünü yetkili mikro ihracat kargo şirketine teslim eder. Kargo firması da ürün için ETGB düzenler ve resmi makamlara gönderir. Mikro ihracat firması, ETGB sorgulama yaparak ürünün gümrükle ilgili süreçlerini görebilir.
Mikro İhracatta Hangi Belgeler Gereklidir?
Yurt dışı gönderilerin mikro ihracat kapsamında gönderilmesi için gerekli evraklar şunlardır
- Dolaylı Temsil Yetki Belgesi (Bir kez verilir.)
- İhracat Bilgi Formu
- E-Arşiv Fatura veya Maliye Onaylı Fatura (E-fatura kabul edilmez. Faturada detaylı içerik tanımı ve GTIP kodu olması gerekir.)
- İngilizce Fatura (Proforma / Commercial Invoice)
Öte yandan, gönderici firmanın, gümrük sisteminde “ihracatçı” olarak kayıt yaptırması gerekir. Kayıt işlemleri E-Devlet üzerinden online olarak yapılabilir.
Mikro İhracat Faturası Nasıl Hazırlanır?
Mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderilecek ürünler için E-Arşiv Fatura veya Maliye Onaylı Fatura düzenlenmesi gerekir.
Mikro ihracat faturasında bulunması zorunlu olan bilgiler şunlardır;
- Gönderici firmanın tam unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası
- Alıcı firmanın tam unvanı, adresi, vergi dairesi, vergi numarası
- İmza ve kaşe
- Fatura tarihi
- Fatura numarası
- Fatura tipi
- Düzenlenme tarihi ve zamanı
- Gönderinin teslim şekli (DAP gibi)
- Ürünün menşei. Ürünlerin menşei farklı ülkeler ise her ürün için ayrı ayrı belirtilmeli.
Mikro İhracat Faturası Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Mikro ihracat faturasında zorunlu olan bilgiler ile birlikte dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da şunlardır;
- Adres bilgilerinde ülke adı mutlaka belirtilmelidir.
- Sisteme entegre imza ve kaşe yoksa fatura çıktısı üzerine ıslak imza ve kaşe iletilmesi zorunludur.
- Faturanın logo kısmında e-fatura yazıp, senaryo kısmında e-arşiv fatura yazılması halinde de fatura kabul edilecektir.
- Navlun ve sigorta gönderici tarafından ödendiyse faturada ayrı ayrı kalemlerde belirtilmelidir.
- Mikro ihracatlarda E-Arşiv Fatura ya da matbu fatura ile mikro ihracat çıkışı yapılmalıdır. E-fatura ile mikro ihracat çıkışı yapılamaz. E-fatura ile gönderim yapılması için Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ETGB sistemi ile E-Fatura sisteminin entegrasyon çalışması yapıldıktan sonra ETGB ile mikro ihracatlar da e-fatura kullanabilir.
- Faturada “gümrükleme hizmet bedeli” gibi ek kalem yazılamaz; sadece eşya bedeli, navlun, sigorta, banka komisyonu ile paketleme bedelleri yazılabilir.
- Faturada GTIP ve menşei bilgileri ile birlikte Türkçe tanımı da mutlaka belirtilmelidir.
- İhracat faturalarında KDV eklenmemelidir.
- Gönderi ile birlikte verilecek resmi fatura ile proforma faturanın değer ve içerikleri uyumlu olmalıdır.
- Mikro ihracat faturası, çıktısı alındıktan sonra ıslak kaşe ve imzalı olarak teslim edilmelidir.
Mikro İhracatın Avantajları Nelerdir?
Mikro ihracat, yasal düzenlemeler ile KDV iadesi ve diğer ihracat teşvikleri kullanımı için en pratik ihracat çözümüdür. Mikro ihracat kapsamında belirtilen limitlerdeki sadece bedelli ihracat gönderilerinin gümrük beyanı, operatör teslimat şirketleri tarafından yapılabilir. Belirtilen limitlerdeki gönderiler, hızlı kargo firması tarafından herhangi bir noter vekaleti gerekmeksizin “ihracat” olarak gümrük sistemine kaydedilebilir.
Mikro ihracatın temel avantajları şunlardır;
- Gümrük müşavirliği hizmet bedeli oluşmaz.
- Çıkış ambar ücreti oluşmaz.
- Noter tasdikli vekaletname gerekmez.
- İhracatçılar Birliği kaydı aranmaz.
- KDV iadesi alınabilir.
Mikro ihracat ile gümrük müşavirliği, çıkış ambar ücreti, vekaletname için noter ücreti gibi masraflardan tasarruf sağlanabilir. Masraf tasarruflarına ek olarak KDV iadesi teşvikinden faydalanabilir. Ayrıca, işlemler elektronik ortamda yapıldığından zamandan tasarruf edilir ve dosya saklama sorunu da çözülür.
Mikro İhracat Hakkında Bilinmesi Gerekenler
- Mikro ihracat için fatura kesmek ve vergi bildirimleri gerekir. Bunun için şirket kurulmalıdır.
- Mikro ihracat için şahıs şirketi kurmak yeterlidir. Diğer şirket türleri ile de mikro ihracat yapılabilir.
- Maliyeye vergi bildirimi yapmayan gerçek kişiler kanunen mikro ihracat yapamaz. Aksi durumda kanuni yaptırımlar uygulanır.
- Mikro ihracat ile geleneksel ihracat arasındaki en temel fark, yurt dışına gönderilecek ürünlerle ilgili limitlerdir. Geleneksel ihracatta limit yoktur; mikro ihracat gönderileri limitlidir.
- Mikro ihracat kargo prosedürleri, lisanlı ekspres kargo şirketine aittir. Yani mikro ihracat ile ilgili tüm lojistik süreci yetkili kargo şirketi yürütür.
- Mikro ihracat kapsamı dışında kalan ve farklı prosedürler gerektiren ürün ya da hizmetler şunlardır; fuar ve sergi, tamire giden eşyalar, bedelsiz ürünler, hediye, dahilde işleme, hariçte işleme gibi ihracatlar (tamir amaçlı, geçici, fuar, vb.); kısıtlamalı, izne tabi, kayda ve denetime bağlı ürünler (gıda, ilaç, kimyasal ürünler vb.).
PTS İle Mikro İhracat Beyanname Süreci
Mikro ihracat kapsamında yurt dışına gönderilecek ürünler için Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi (ETGB) düzenlenmesi gerekir. Bu belgeyi düzenlemek üzere bazı ekspres firmaları yetkilendirilmiştir. PTS Worldwide Express de ETGB düzenlemeye yetkili firmalardan biridir. PTS kuryeleri tarafından toplanan ya da PTS Operasyon Merkezlerine ulaştırılan gönderilerin ihracat işlemleri 1 iş günü içerisinde tamamlanmaktadır. Çıkışı tamamlanan mikro ihracat gönderilerinin ETGB’si e-posta yoluyla kayıtlı olan e-posta adresine gönderilir.
Beyannamenin kapanma durumu Gümrük ve Ticaret Bakanlığına ait https://uygulama.gtb.gov.tr/BeyannameSorgulama/ adresinden sorgulanabilir. Mikro ihracata ilişkin güncellemeler (yasak, kısıtlama, izin vs.) de bu web sitesinden takip edilmelidir!
PTS İle Mikro İhracata Başlayın!
Uluslararası teslimat şirketi PTS Worldwide Express, mikro ihracat gönderileriniz için çözümler sunuyor. Mikro ihracattaki uzmanlığı ile gönderilerinizi tüm dünyadaki müşterilerinize ulaştıran PTS, sektörünün öncü kuruluşudur. PTS ile mikro ihracat gönderileri için mikro ihracat kapsamında hızlı gümrükleme ve KDV iadesi imkanı sunulur. API, myPTS ve PTS Connect gibi entegrasyonlar sayesinde anlık veri akışı sağlanır.
Mikro ihracat yapılan ülkeye göre e-ticaret gönderilerine uygun gümrükleme çözümleri sunan PTS, sektörün en iyi yerel dağıtım firmaları ile güvenli dağıtım modelleri geliştirmiştir. Mikro ihracata uygun esnek iade çözümleri, yurt dışında depolama, yeniden teslimata hazırlama ya da fulfillment çözümleri gibi hizmetler dışında belirli ülkelerde kapıda ödeme (COD) seçeneği de sunulmaktadır. Zamana ve iş modeline uygun özel tasarlanmış PTS ürünleri için mikro ihracat kargo uzmanlarımızla irtibata geçin!
Sizler için hazırlamış olduğumuz mikro ihracat dokümanına buradan ulaşabilirsiniz.