Stoksuz E-Ticaret Nedir? Dropshipping Nedir? Dropshipping Nasıl Yapılır?

Nurettin Varer Nurettin Varer 15 Ağustos 2021

Stoksuz e-ticaret ya da dropshipping, e-ticarette yaygın olarak kullanılan satış modellerinden biridir. Özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ), e-ticaret operasyonları için az maliyet ile ürün satmak üzere stoksuz e-ticaret modelini tercih edebiliyor. Risksiz e-ticaret için ideal bir yöntem olan dropshipping, girişimcilerin e-ticareti deneyimlemek için kullandığı yöntemlerden biridir. Peki, stoksuz e-ticaret nedir? Dropshipping nedir? Dropshipping nasıl yapılır? Makalemizde bu soruların cevaplarını ve daha fazlasını bulabilirsiniz!

Stoksuz E-Ticaret Nedir? Dropshipping Nedir? Dropshipping Nasıl Yapılır?

Stoksuz E-Ticaret Nedir?

Stoksuz e-ticaret, adından da anlaşılacağı gibi stok tutmadan e-ticaret modelidir. E-ticaret ekosisteminde popüler bir yöntemdir. Tedarikçi ile nihai tüketici arasında bir köprü görevi gören bu model, “dropshipping” olarak da bilinir. Bu ticaret modelinde stok tutulmaz. Yani satıcı, fiziki olarak ürüne sahip değildir. Satışı yapılan ürün, doğrudan tedarikçi firma tarafından müşteriye gönderilir.

Örneğin; bir e-ticaret firması, e-ticaret sitesine çok satılan ürünlerden birini ekleyebilir. Bu ürünü satan tedarikçi ile bir anlaşma yapılır. E-ticaret sitesi üzerinden bu ürün satıldığında tedarikçiye bilgi verilir ve tedarikçi ürünü doğrudan müşteriye gönderir. Böylece stoklamadan ya da depolamadan ürün satışı yapılabilir.

Dropshipping Nedir?

Dropshipping, “stoksuz e-ticaret” modelinin diğer bir adıdır. Stok gerekmeden ürün satışı yapmaya imkan tanıyan ticaret modelidir. Özellikle e-ticarete yeni başlayan girişimcilerin tercih ettiği satış yöntemlerinden biri olan dropshipping, “fabrikadan müşteriye satış” ya da “stoksuz satış” olarak da adlandırılır.

Dropshipping’de öncelikle hedef pazara yönelik uygun bir ürün seçilir. Bu ürünü temin eden ya da satan bir tedarikçi bulunur. Ürün bir e-ticaret sitesinde ya da online pazaryerinde listelenir. Bu ürün satıldığında ya da sipariş geldiğinde tedarikçiye ürünün ücreti ödenir. Tedarikçi de ürünü doğrudan son tüketiciye ulaştırır. Düşük maliyetle kâr etmeyi sağlayan stoksuz ürün satış modeli dropshipping’de en önemli kural; doğru pazar, doğru ürün ve doğru tedarikçidir.

Dropshipping Nasıl Yapılır?

Dropshipping nasıl yapılır ya da stoksuz e-ticaret nasıl yapılır sorusuna cevap verelim! Dropshipping, birçok yönden e-ticaret işletmelerine avantaj sunar. Örneğin; satıcı, envanter, stok, depolama, nakliye ve lojistik gibi zorlu ve karmaşık süreçlerle uğraşmak zorunda kalınmaz. Bu süreçleri satıcı adına tedarikçi firma yürütür. Ancak bazı dezavantajları da vardır.

Örneğin; yukarıda sayılan süreçlerin maliyetlerinden dolayı kâr marjı düşüktür. Bu sebeple dropshipping yapmak için kâr marjı hesaplamaları yapmak, pazarlama stratejileri geliştirmek ve stoksuz e-ticaret için efektif iş fikirleri üretmek gereklidir. Stoksuz satışta müşteri, ürün ile ilgili bir sorun yaşarsa dropshipping firması ile iletişime geçer. Yani müşteri, satıcı ile doğrudan iletişim kurmaz. Bu ve benzeri sebeplerle stoksuz e-ticaret yapmak için satış fiyatlarının yüksek olması beklenir. En azından tedarikçinin satış fiyatından yüksek bir fiyat belirleyerek kâr marjını artırmak önemlidir.

Peki, dropshipping nasıl yapılır? Özetle anlatmak gerekirse, dropshipping yapmak için şu adımlar izlenir;

  • Bir e-ticaret sitesi ya da sosyal medya platformu aracılığı ile satışa sunulacak bir ürün seçin.
  • Bu ürünü satan ve stoksuz e-ticaret yapan tedarikçi bulun.
  • Ürünü e-ticaret sitenizde ya da online pazaryerinde listeleyin. Ya da e-ticaret sitenizi tedarikçinin sitesine entegre edin.
  • Ürünü sattığınızda, tedarikçiye gerekli ödemeyi yapın. Tedarikçinin fiyatı ile sizin satış fiyatınız arasındaki fark, kazancınız olacaktır.
  • Ödeme sonrası tedarikçiden, ürünü müşteriye göndermesini isteyin.

Pratikte bu kadar kolay olan stoksuz e-ticaret için bazı detaylara da göz atmak gerekiyor;

Pazar ve ürün analizi

Dropshippig için öncelikle pazar ve ürün araştırması önemlidir. Hangi hedef kitleye, ne satabilirsiniz? Hangi ürün, ne zaman satılmalıdır? Bu ve benzeri soruların cevaplarını bulmak gerekir. Bu modelde rastgele ürün satmak iyi bir fikir değildir. Satılacak ürünün kârlı olup olmadığı ve sürdürülebilirliği araştırılmalıdır. Bunun için “Google Trends” gibi bazı araçlar kullanılabilir. Stoksuz e-ticaret için niş (niche) bir ürün de tercih edilebilir. Hedef pazar ve rekabet stratejileri de belirlenmelidir. Potansiyel müşteriler, hedef kitlenin alışveriş tercihleri, fiyatlandırma gibi başlıklar analiz edilmelidir.

Dropshipping tedarikçisi

Stoksuz satışta ya da stoksuz e-ticarette en önemli konuların başında tedarikçi gelir. Dropshipping’de güvenilir ve hızlı bir tedarikçi bulmak, müşteri memnuniyeti ve dolaylı olarak kâr marjı için önemli bir kriterdir. Tedarikçinin yasalara ve kanunlara uyması ve işletme lisansı gibi detaylara da dikkat etmek gerekir. Bunun için çeşitli yöntemlerle tedarikçinin güvenirliğini ve bilinirliğini araştırmak, mümkünse resmi kayıtlarını incelemek önemlidir.

Ürün incelemesi

Dropshipping için seçilen ürün, incelendikten sonra satışa sunulmalıdır. Ürünün kalitesi, vaat edilen faydaları sağlayıp sağlamadığı ve standartlara uygunluğu kontrol edilmelidir. Ayrıca, e-ticaret sitesinde listelenen görseller ile ürünün karşılaştırması yapılmalıdır. Ürün ambalajlama, paketleme ve teslimat yöntemleri de sorulmalıdır.

E-ticaret sitesi veya pazaryeri

Stoksuz e-ticarette kritik bileşen; e-ticaret sitesi, online pazaryeri ya da online mağazadır. Ürünleri listelemek veya satışa sunmak için bir e-ticaret platformu seçilmelidir. Bu, kendi e-ticaret sitesiniz de olabilir, çok sayıda satıcının ürünlerini listeleyen pazaryerleri de seçilebilir. Kendi e-ticaret sitenizi kullanacaksınız, web geliştirme, kodlama, domain ve hosting gibi gereksinimlere ihtiyacınız olacaktır. Dropshipping için ilk etapta pazaryerilerinden satış modeli tercih edilebilir. Böylece e-ticaret sitesi alt yapısı, web tasarım ve dijital pazarlama gibi süreçlerle uğraşmak gerekmez. Ancak pazaryerlerinde yüksek bir rekabet olduğunu ve bu sebeple rekabetçi bir fiyatlama yapmak gerektiğini de unutmamak gerekiyor.

Dropshipping maliyetleri

Dropshippingde bazı maliyetlere katlanmak gerekiyor. Teslimat veya nakliye maliyetleri, önemli bir kalemdir. Bunun için bir teslimat firması ile çoklu gönderim için anlaşma yapılmalıdır. Vergiler ve ödeme yöntemleri de diğer maliyet kalemleri arasında yer alır. Tedarikçiye ödenecek ücreti de hesaba katmak gerekiyor.

Dijital pazarlama

Bir ürünü stoksuz satış yöntemi ile satmak için sadece bir e-ticaret platformunda listelemek yeterli değildir. Büyük bir rekabetin yaşandığı e-ticaret ekosisteminde öne çıkmak için dijital pazarlamanın gücünü kullanmak gerekir. Bunun için stoksuz e-ticaret platformunda arama motoru optimizasyonu (SEO) gibi araçlardan faydalanmak önemlidir. Böylece e-ticaret platformunda listelenen ürünü Google arama sonuçlarında üst sıralara taşımak mümkün olabilir. “PPC” gibi ödemeli reklamlar, Arama Motoru Pazarlamacılığı (SEM), e-posta pazarlaması ve Google Adwords gibi dijital pazarlama teknikleri ile dropshipping işletmenizi hedef kitleye daha iyi pazarlayabilirsiniz.

Dropshipping Avantajları Nelerdir?

Dropshipping, birçok açıdan özellikle KOBİ’lere ve e-ticaret girişimcilerine avantajlar sunuyor. Peki, dropshipping avantajları ya da stoksuz e-ticaret avantajları nelerdir?

  • Dropshipping’de toptan ürün satın almak gerekmez.
  • Ürünleri depolamak ya da stoklamak için depo kirasına katlanmak gerekmez.
  • Sermaye gerektirmeden ürün satışı yapılabilir.
  • Nakliye ya da teslimat ücretleri daha uygun ya da ücretsiz olabilir.
  • Ürün seçimi ve teslimat seçenekleri gibi esnek bir yapısı vardır.
  • İşletme, küçük kazançlar için yüksek risk almak zorunda kalmaz.

Dropshipping Dezavantajları Nelerdir?

Stoksuz e-ticaret her ne kadar birçok avantaj barındırsa da dezavantajları olduğunu da bilmek gerekiyor. Dropshipping dezavantajları da şöyle sıralanabilir;

  • Bazı ürünlerde yüksek rekabet olduğu için kâr marjı düşüktür.
  • Tedarikçi, pazarlama ve platform giderleri gibi maliyetler, kâr marjını düşürebilir.
  • Müşteri ile ilişkilerde tam kontrol işletmede değildir.
  • Müşteriye giden ürünün kalitesi konusunda belirsizlik vardır. Örneğin; bir numune ürün çok kaliteli olabilir; ancak tedarikçi müşteriye daha kalitesiz ürün gönderebilir.
  • Müşteride firma hakkında marka bilinirliği ve güvenilirlik bilinci oluşmasını engelleyebilir.
  • Dropshipping’de ne kadar kazanılır sorusunun net bir cevabı yoktur.

Dropshipping Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • Dropshipping’de hiç kazanamama ya da binlerce lira kazanma ihtimali vardır.
  • Doğru ürün ve doğru tedarikçi ile sürdürülebilir satış yakalanabilir.
  • Yurt dışı dropshipping satışlarının ödemeleri, global online ödeme sistemleri üzerinden alınabilir.
  • Geleneksel bankacılık yöntemlerinin komisyon oranları, stoksuz e-ticaret kâr marjını düşürebilir.
  • Stoksuz satışta marka bilinirliği oluşturmak ve markalaşma zordur.
  • Türkiye’de dropshipping yapmak için sosyal medya ve pazaryerleri popüler platformlardır.
  • Türkiye’deki popüler pazaryerleri aracılığı ile stoksuz e-ticaret yapılabilir.
  • Pazaryerlerinde dropshipping için çok sayıda belge talep edilebiliyor; ayrıca komisyon oranları maliyetleri artırıyor.
  • Temel olarak bir dropshipping vergisi yoktur; ancak her ülkedeki ticari işlemlerin vergileri dropshipping satışlarında da geçerlidir.
  • Stoksuz e-ticaret firmaları ya da tedarikçi seçimi yapılırken bir iş ortağı seçimi yapar gibi hassasiyet göstermek gerekir.

Dropshipping, karmaşık süreçlerine ve zorluklarına rağmen yüksek kazanç elde etme potansiyeli taşıyan bir ticaret modelidir. Stoksuz e-ticaret için birçok firma hizmet veriyor. Bunlar arasından seçilecek uygun bir tedarikçi ile hemen stoksuz satışa başlamak mümkün. Yatırım gerektirmeyen, envanter tutulması gerekmeyen, depolama, paketleme ve nakliye süreçlerinde takip gerekmeyen stoksuz satış modelinde her şey esnektir. Bir dizüstü bilgisayar ile evden bile dropshipping yapılabilir. Ancak her ticari süreçte olduğu gibi oyunu kurallarına göre oynamaya dikkat etmek gerekiyor!

DİĞER YAZILARI
Web sitemiz, kullanıcı deneyiminizi geliştirmek için çerezler ve benzeri araçlar kullanmaktadır. Web sitesini kullanmaya devam ederseniz, çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz. Kullandığımız çerezler hakkında daha fazla bilgi edinmek için lütfen Çerez Politikamıza bakın.
Çerez Ayarları Kabul Et
close
Whatsapp
Telegram

Nasıl Yardımcı Olabiliriz?

Nike Gönderim hakkında bilgi almak istiyorum.
Değerli müşterimiz, gönderi takibini aşağıdaki link üzerinden yapabilirsiniz.
https://wp.pts.net/gonderi-takip.

Sorularınız için [email protected] mail adresimizden veya 0850 480 0787 numaralı telefonumuzdan ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
WhatsApp Üzerinden Bilgi Almak İstiyorum
Diğer konular hakkında bilgi almak istiyorum.
Her türlü soru, görüş ve önerilerinizi bizimle paylaşabilirsiniz. İletişime geçmek için aşağıdaki linke tıklayınız.
WhatsApp Üzerinden Bilgi Almak İstiyorum