Mikro ihracat, yurtdışı ihracat gönderilerinin yetkilendirilmiş hızlı kargo firmaları tarafından elektronik ortamda yapılabilmesine olanak sağlayan ihracat modelidir. Yasal düzenlemeler ile KDV iadesi ve diğer ihracat teşvikleri kullanımı için en pratik ihracat çözümüdür.
Mikro İhracat, 300 kg ve 15.000 Euro değeri geçmeyen, kat-i ve satış amacıyla yapılan (ticari olan), kısıtlaması olmayan ve farklı bir rejimi gerektirmeyen ihracat işlemlerinin, Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) ile yapılmasıdır.
Mikro ihracat kapsamında belirtilen limitlerde sadece bedelli ihracat gönderilerin gümrük beyanı operatör sıfatıyla tarafımızdan yapılabilmektedir. Farklı rejim gerektiren; fuar & sergi, tamire giden eşya, bedelsiz, hediye, dahilde işleme, hariçte işleme gibi ihracatlar (tamir amaçlı, geçici, fuar, vb.) ve kısıtlamalı, izne tabii, kayda, denetime bağlı ürünler (gıda, ilaç, kimyasal ürünler vb.) kapsam dışındadır.
Brüt 300 kg ve/veya 15.000 Euro değer kadar gönderiler hızlı kargo firması tarafından herhangi noter vekaleti gerekmeksizin ihracat olarak gümrük sistemine kaydedilebilir.
● Gümrük Müşavirliği hizmet bedeli oluşmaz
● Çıkış ambar ücreti oluşmaz
● Noter tasdikli VEKALETNAME gerekmez
● İhracatçılar Birliği kaydı aranmaz
● KDV iadesi alınabilir
Mikro ihracat ile gümrük müşavirliği, çıkış ambar ücreti, vekaletname için noter ücreti gibi masraflardan tasarruf sağlanır. Masraf tasarruflarına ek olarak KDV iadesi teşvikinden faydalanabilir. Ayrıca işlemler elektronik ortamda yapıldığından zamandan tasarruf edilir ve dosya saklama sorunu da çözülür.
Tamir, sergi ve fuara giden; ülkeye geri dönecek eşyalar, bedelsiz numuneler ve hediyeler bu kapsamın dışındadır. Denetime bağlı bazı ilaç ve kimyasal ürünler de mikro ihracat ile yurtdışı edilemez.
1. Dolaylı Temsil Yetki Belgesi (bir kez verilir)
2. İhracat Bilgi Formu
3. E-arşiv fatura veya maliye onaylı fatura. (e-fatura kabul edilmez). Faturada detaylı içerik tanımının ve GTIP kodunun belirtilmesi gereklidir
4. İngilizce fatura (proforma/commercial invoice)
Önemli Not: Gönderici firma, gümrük sisteminde ihracatçı olarak kaydını yaptırması gerekir. E-devlet üzerinden online olarak yapılabilir.
● Navlun ve sigorta gönderici tarafından ödendiyse faturada ayrı ayrı kalemlerde belirtilmelidir.
● Mikro ihracatlarda E-arşiv fatura veya matbu fatura ile mikro ihracat çıkışı yapılmalıdır. E-fatura ile mikro ihracat çıkışı yapılamaz. E-fatura ile gönderim yapmanız için; Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından ETGB sistemi ile E-fatura sisteminin entegrasyon çalışması yapıldıktan sonra ETGB ile Mikro ihracatlarda e-fatura kullanılabilecektir.
● Gümrükleme hizmet bedeli gibi ek kalem yazılamaz, sadece eşya bedeli, navlun, sigorta, banka komisyonu ile paketleme bedelleri yazılabilir.
● Faturada GTIP ve menşei bilgisinin olması gereklidir.
● Eşyanın Türkçe tanımı faturada mutlaka yapılmalıdır.
● İhracat faturalarında KDV eklenmemelidir.
● Gönderiyle beraber verilecek resmi fatura ve proforma fatura değer ve içerikleri tam uyuşmalıdır.
● E-arşiv faturalar çıktısı alındıktan sonra ıslak kaşe ve imzalı olarak teslim edilmelidir.
Örnek e-arşiv fatura için tıklayınız.
Önemli Uyarılar:
● Adres bilgilerinde ülke adı mutlaka belirtilmelidir.
● Sisteme entegre imza ve kaşe yoksa, fatura çıktısı üzerine ıslak imza ve kaşe iletilmesi zorunludur.
● Faturanın logo kısmında e-fatura yazıp, senaryo kısmında e-arşiv fatura yazılması halinde de fatura kabul edilecektir
Örnek maliye onaylı türkçe fatura için tıklayınız.
Mikro ihracatta beyanname süreci
● Kuryelerimiz topladığı ya da PTS Operasyon merkezlerine ulaştırılmış gönderilerinizin ihracat işlemleri bir iş günü içerisinde yapılmaktadır.
● Mikro İhracat gönderilerinizin çıkışı tamamlandıktan sonra beyannameniz e-posta yoluyla kayıtlı olan eposta adresinize yollanacaktır.
● Beyannamenizin kapanma durumunu Gümrük ve Ticaret Bakanlığının sayfasında sorgulayabilirsiniz.
Uyarı: Mikro ihracata dair güncellemeleri (yasak, kısıtlama ,izin vs.) buradan takip etmenizi önemle rica ederiz.
Sizlerden sıkça gelen sorularla birlikte hazırladığımız, mikro ihracat ile ilgili tüm soruların cevabı için lütfen tıklayınız.